2013. március 25., hétfő

Selyemsálat készítettem hétvégén-kis útmutatóm

Elkezdődött a tavaszi szünet az óvodába uh. csúszik a blogolásom.
Na szóval,végre alszik az apraja. Egy darabig biztos.(kb 1 órám van)
Egy kendőt és egy sálat igyekeztem összehozni a hétvégén ,mert a Curves-es (tornázós hely Dunakeszin)csajok már jó ideje várnak rá!
Ezek egyszerű mikrózós módon készültek.
Jó tudni hogy létezik olyan -un. gőzfixálós selyemfesték,ami olyan gyönyörű fényt és színt tud adni a selyemnek hogy hű. Én is ezt használtam. Sima hobbiboltban vagy ilyen-olyan művészellátós boltokban Magyarországon nehezen beszerezhető.DE! Van internet és vannak olyan jó fejek akiktől lehet kérni ,mert ők beszerezték külföldről.(Ő Hajdú Andi egyébként-Köszi neki) Tök jó!
Itt az első kép és az első lépés. Bevizezem a selymet de úgy hogy ne csucsogjon és szép kis csúcsokat söndörgetek a kiterített vizes selyemből.Nekem már így is annyira tetszik a látvány mintha valami műalkotás lenne. De úgye nem kellett durván ütni -vágni ,kalapálni rajta hanem csk csavarintgatni és a selyem tök szép formát ölt fel. Ez olyan női munka ugyebár.


 Aztán fogom a kis cseppentőimet és csepegtetek ebből a jó kis gőzfixálós festékből a kupacokra.Hogy a festék jól keveredjen még megnyomkorásztam ecsettel is ott ahol fehér helyet láttam. Én nem tudom milyen fuvallat van a Curves tagok között ,de aki kért tőlem mind kéket kért?! Igaz ebbe a kendőbe megegyeztünk hogy teszek pirosat is  és de jó! gondoltam lila is ki fog magátől keveredni!
Tehát az egész csupa festék és egy mikrózható tálon csücsülnek az én kis tornyaim,várván hogy fixáljam őket.
A szinek amik rámentek tehát:sima kék,sima piros,royal(!!)kék és hígított kék is került rá. Ilyen oldalról ni!
Itt meg mikrózom.Nem ,nem a maximum teljesítményen hanem alatta ,mert már jártam úgy hogy csodaszépre álmodott selyemsálamat barna foltokkal toldottam meg fixálás közben. Jó résen lenni. Na!
A kép nem adja vissza de jól kigőzölögte magát a selyem és helyenként mondahatni szárazzá vált.Ez kb 3-4 percet vett igénybe. 
Nem a hosszas tervezésé és precizitásé ez a mód,hanem próbáljuk rábízni magunk a selyem és festék eggyéválására! Ami kijön belőle vagy tetszeni fog vagy nem. DE !!És már ezt is megtapasztaltam Liza selyemfestő körében,semmi sincs veszve. Szépen fel lehet tuningolni ilyen olyan technikával (pl. kontúrral)a kész művet vagy végső esetben az ügyes kreatív "művésznőtársak" az anyósukkal varratnak belőle párnát vagy szütyőt vagy készítenek képeslapot stb. Ugye ??? Itt Szőke Krisztire gondolok főként. Ő egy nagy repertoárral rendelkező selyemfestő!! Mindenfélét kipróbált készített már selyemből..

Itt a következő lépést egy kötözött kendőn mutatom. Ez az ecetes vízben való fixálás.Pár perc áztatás majd simán kimosni,megszárítani,vasalni és gyönyörködni.
Ennél a pontnál hazaérkezett családom és kapkodón szedtem le rögtönzött műtermemet ,hogy ebédlőasztalunk újra a családi ebéd helyszinévé válhasson.:) A kérdések 3 éves Flórámtól és 5 éves Katicámtől csak úgy záporoztak ,miközben mielőbb próbáltam drága festékeimet biztos helyre menekíteni.


ÉS a KÉSZ MŰVEK???
Ja kérem a technika megviccelt ! Szerettem volna szépen a végére odabiggyeszteni képet róluk. Dehát lemerült a fényképező gépem.És a lányok a nyakamon lógnak hogy Anya egész nap számítógépezel.(Nem is igaz!:()
Uh .akit érdekel a következő bejegyzésbe ígérem beteszem.Megyek gyerekezni.


1 megjegyzés: